Inför kommande vecka

2014-06-27 @ 21:02:22
Igår reglades resten av taket klart samt att den yttersta takstolen som syns på den första bilden sattes upp.

Idag förbereddes ytterväggarna så nästa vecka ska det sättas panel.
Såhär långt har de alltså kommit på två man efter 5 dagars arbete! (Utöver grunden)

Nu blir det en lugn helg. Fortsättning följer!

Tak och igensättning av fönster

2014-06-25 @ 19:09:00
Dag 3 på bygget (om man inte räknar med grunden). Idag har vardagsrumsfönstret satts igen från utsidan samt att halva taket är reglat.

Här ser ni det igensatta fönstret från utsidan:


Och såhär ser det ut just nu från insidan:Taket från insidan:Taket från utsidan:
En månad efter gräset såddes

2014-06-24 @ 18:27:42
Idag är det exakt en månad sedan vi sådde gräset. För tre dagar sedan klippte vi det nya gräset för första gången. Vi är så otroligt nöjda.De mörkgråa stenplattorna som ligger i den högra slänten är där för att vi ska slippa gå i lera när vi flyttar på vattenspridaren.

Vi kommer låta släntarna vara som de är tillsvidare. Planen är att ta tag i dem nästa sommar. Vi är inne på att lägga runda skäta stenar i släntarna.

Takstolarna på plats

2014-06-24 @ 18:21:48
Idag kom takstolarna på plats. Det är så roligt att komma hem från jobbet och se hur vår utbyggnad växer fram!


Reglade ytterväggar

2014-06-23 @ 17:25:58
Idag när jag kom hem från jobbet möttes jag av detta:Ytterväggarna är reglade. Närmast i bild ser ni det kommande garaget. Idag har det regnat en hel del så det kan inte ha varit något roligt jobb att göra idag.

Eternitplattor

2014-06-21 @ 23:31:36
Idag har jag plockat ner eternitplattorna från fasaden där utbyggnaden kommer vara. Resterande plattor på denna sidan ska bort så småningom, men det blir inte förrän i slutet av bygget. Vi ska givetvis byta fasad på hela huset. Dock får det bli ett senare projekt.Fönstret som är mitt i utbyggnadens takhöjd ska tas bort.

Egen tigersåg invigd

2014-06-18 @ 22:09:13
Vi brukar låna en hel del verktyg från min pappa. Det ställer till det ibland då vi är i behov av verktygen samtidigt. Idag skulle han komma med tigersågen så vi kunde börja riva garageväggarna. Istället levererades en ny tigersåg som nu är min alldeles egen. Jag fyller nämligen år i helgen och fick mig alltså en tidig födelsedagspresent. Jag fick mig en ny skruvdragare av mamma i tidig present för ett par veckor sedan också, då den vi redan hade hade sett sina sista dagar.

Ptja... Är man uppväxt i en snickarfamilj så är man! Jag är jätteglad då det är just sådana här presenter jag önskat mig.


Nåja... Nu ikväll invigde vi tigersågen. Nu är både jag och J helt ömma i händerna. Vi har många timmar framför oss innan hela garaget är nere då det är väldigt tjocka väggar att såga sig igenom.


Imorgon sätter bygget igång igen!


Efter många slag med släggan...

2014-06-17 @ 21:20:27
...är nu alla masonitskivor borta. Nu är bara takstolarna kvar av det som nyligen var ett garagetak.

Idag var det J som fick jobba hårt. Han tog sig i kragen och vågade sig upp på taket för att smälla ner några av skivorna. Därefter smälldes de övriga ned inifrån.


Mitt jobb idag var att hålla i stegen samt att lägga masonitskivorna på hög.Nästa steg är att ta sig an väggarna. Då får vi båda två slita en hel del!
Getingj*vlar!

2014-06-16 @ 22:57:13
Igår var pappa här och tog hand om getingboet som har hindrat oss från att jobba vidare uppe på garagetaket. Han tog en bräda, mosade upp getingboet mot brädan som boet hängde i - och gnussade sedan lite. "Sådärja, nu har de inget bo eller drottning att ta hand om så imorgon kan ni fortsätta jobba" sa han.

Idag var planen att ta släggan och slå ner masonitskivorna som sitter kvar i taket. Jag klättrade upp, valde ut vart jag ville börja, lade en bräda emellan - och börja banka med släggan. Efter 3-4 gånger vänder jag mig om och upptäcker en stor svärm med getingar! Med hjärtat i halsgropen tar jag mig sakta ner från taket igen.

Efter en halvtimme vågar jag mig dit. Upptäcker ett getingbo som jag inte kan minnas att jag sett tidigare. Jag tar en lång pinne och knuffar ner getingboet till backen. Getingarna börjar återigen flyga för fullt däromkring.

Getingboet gick sönder i fallet och ligger nu tillsammans med flera gamla bon på en plåt på backen.


Getingarna envisades med att vara kvar uppe på talet vid den lilla bit getingbo som råkade hänga kvar. Jag väntade ca 30 min till innan jag gick upp med en kofot, slet bort brädan och skickade ner den till marken. Getingarna försökte faktiskt aldrig att ge sig på mig. De såg nog snarare kofoten som ett hot.


Eftersom 3-4 getingar har någon form av sorgeprocess och vägrar lämna vårt tak så blev det ändå ingen takrivning idag. Istället så fyllde vi släpvagnen med bråte i väntan på att soptippen öppnar på onsdag.


Vi rensade även upp i den stora högen av bråte, så när släpvagnen ska fyllas på nytt kommer det gå fort.


Imorgon gör vi ett nytt försök på taket. Om getingarna inte gett sig av trots att jag nu noggrant tagit bort alla getingbon så får vi införskaffa oss nån spray som tar död på dem.

Slitgöra!

2014-06-14 @ 21:52:08
Idag har jag tagit bort isolering och takpapp från garagetaket. Därefter tog jag bort brädorna som plåten legat på. Därefter tog vi bort alla elkablar och sen började jag slita ner gipsskivorna på insidan av taket. Det är ett riktigt slitgöra! Det tog 2,5 timmar att ta bort hälften. Nu är J ute och sliter bort den andra halvan.
Hyresgäster under taket

2014-06-08 @ 22:18:46
Nu ikväll har jag tagit bort plåttaket från garaget. Efter första plåten märkte jag att vi hade en del hyresgäster under taket. Jag räknade aldrig getingbona, men skulle uppskatta dem till ca 10 stycken. Och då räknar jag inte med de gamla uttorkade som låg ner.

Som jag skrev tidigare så hatar J höjder. Det finns en sak han hatar ännu mer - getingar! Han stod nere på backen på säkert avstånd för att hålla koll på var getingarna befann sig.


Det stora getingboet längst ner till höger hade en hel del aktivitet kring sig. Konstigt då det verkar rätt demolerat. Kring de övriga bona var det rätt lugnt. Jag plockade bort alla plåtar utöver plåten som låg över det stora boet. När jag väl vågade mig fram för att flytta lite på sista plåten så var det inte en enda geting i sikte. Väldigt konstigt, men jag var glad. Det innebar att jag kunde ta bort all plåt!
Jag undrar när garaget byggdes. Kan det ha byggts i samband med att huset byggdes 1930? 

Förrådet - ett minne blott

2014-06-08 @ 17:13:10
Idag medan lilla M sov middag drog vi fram tigersågen och sågade itu förrådsväggarna. Förutom att det flög spån överallt så var det riktigt roligt. Jag och J körde varannan sågning då det skakar ordentligt för händerna.
Nu väntar åter igen rivning av tak för min del. Vi ska bara åka och hämta en längre stege så jag tar mig upp på garagetaket.
Rivningsdags!

2014-06-07 @ 22:12:46
Ja nu är det dags för att riva gammelgaraget. Eller förrådet kanske vi snarare skulle kalla det. Vi har inte kört in bilen i garaget en enda gång sedan vi flyttade hit. Garaget har istället varit ett stort förrådsutrymme för alla möjliga saker och ting.

Igår plockade vi ut både garaget och det lilla förrådet intill. Vi fyllde en släpvagn med saker som ska slängas, och kommer kunna fylla en hel släpvagn till innan allt är borta. Idag började jag slita bort taket från förrådsdelen. Jag har aldrig haft höjdskräck och satt ofta högt upp i trädtopparna som barn, så det här var riktigt roligt. J däremot avskyr höjder, så han stannade nere på marken. När jag utbrast "Fan, jag är så jäkla rädd för att trampa in en spik genom skon!", blev J helt paff - "Är det verkligen det du är mest rädd för?? Inte att du brakar igenom taket??"

Glömde ta bilder under dagens jobb när jag tog bort plåten och allt annat som låg över plankorna. Tog lite bilder medan jag tog bort det sista nu under kvällen åtminstone.
Och här är högen med bråte...


Plattan är gjuten!

2014-06-04 @ 19:58:51
När jag vi kom hem idag var plattan gjuten. Det är helt fantastiskt att se hur vår utbyggnad "växer" fram.


Nu kommer det dröja drygt två veckor innan bygget fortsätter. Under den tiden ska vi rensa ur vårt nuvarande garage och sedan riva det. Jag och J ska alltså få ta i med hårdhandskarna. Om det är någon som vill hjälpa till att riva är det bara att hojta till!

Avlopp, vatten och värmeslingor

2014-06-03 @ 23:13:35
Igår och idag har allt som ska göras innan gjutningen blivit klart. Avlopp och isolering gjordes klart igår samt att armeringsmattor lades ut.


Grävaren var även här och jämnade ut marken bredvid det kommande garaget. Han lade över matjord bredvid garaget samt att han jämnade ut singel framför kommande entré och garageport.Idag har vatten dragits, armeringsmattorna har pallrats upp och värmeslingorna ligger på plats.De fick problem när de skulle borra genom grunden då de stötte på någon sten precis där hålen skulle vara. Det löste sig efter ett tag, men det förde också med sig lite extra jobb i form av lagning vilket göra senare.

Imorgonbitti ska gjutningen dra igång. Arbetet går fortare än planerat då grunden egentligen (enligt första planeringen) skulle gjutas förns i övermorgon.


Gräset börjar titta upp

2014-06-02 @ 08:43:51
Idag är det dag nr 9 från att vi sådde gräset. Nu har små grässtrån börjat leta sig fram. Jag som egentligen inte är ett dugg intresserad av trädgårdar blev otroligt glad över att se att vi verkar lyckas med detta åtagande.